Sunday, 24 November 2019

Ayam Masak Kari Hijau Thai
Ayam Masak Kari Hijau Thai
300g isi ayam
1 biji bawang besar - cincang
2 ulas bawang putih - cincang
1" halia - cincang
1 biji terung - potong dadu
1 cawan santan
5 helai daun limau purut - hiris
5 sk pes kari hijau Thai
2 sb sos ikan
2 cawan air
minyak

Perap ayam dengan 1 sb sos ikan. Ketepikan.

Panaskan minyak dan tumis bawang-bawang dan halia hingga wangi. Masuk pes kari hijau dan kacau hingga pecah minyak. Masuk ayam dan daun limau purut. Kemudian kecilkan api dan biar hingga ayam masak. Masuk air sikit-sikit supaya kuah tak kering.

Bila ayam dah masak, masukkan terung, santan, baki sos ikan dan tambah air jika perlu. Gaul rata dan hidang.

No comments:

Post a Comment