Sunday 24 November 2019

Cajun Prawns Linguine
Cajun Prawns Linguine
150g linguine
15 ekor udang
1 biji bawang besar - cincang
3 ulas bawang putih - cincang
1/4 biji lada benggala merah - di dadu kecil
1/4 biji lada benggala kuning - di dadu kecil
1/2 kiub ikan bilis
3 sk serbuk Cajun
1 tangkai daun parsli - hiris
1/2 cawan air rebusan pasta
1/2 sk garam
minyak

Didihkan air dan rebus linguine di dalam air bergaram. Bila kenyal, angkat dan toskan.

Perap udang dengan 1 sk serbuk Cajun. Ketepikan.

Panaskan minyak dan tumis bawang-bawang hingga wangi. Masukkan udang dan goreng hingga separuh masak. Masukkan lada benggala merah dan kuning, kiub ikan bilis, baki serbuk Cajun, garam dan sedikit air rebusan pasta. Gaul rata.

Akhir sekali, masukkan linguine dan daun parsli. Gaul rata sekali lagi, kemudian angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment