Saturday, 16 November 2019

Daging Masak Hitam (1)
Daging Masak Hitam (1)
180g daging
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1" halia
3 biji cili padi
2 batang serai - titik
1/2 batang kulit kayu manis
1 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
2 biji bunga cengkih
1 biji kentang - potong empat
1 tangkai daun ketumbar
1 sb sos cili
1 sb rempah kari
4 sb kicap manis
4 sb kicap masin
2 cawan air
1/2 sk garam
minyak

Kisar bawang besar, bawang putih dan halia dengan sedikit air.

Perap daging dengan 1 sb kicap manis dan 1 sb kicap masin.

Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga wangi. Masuk daging dan gaul rata. Kemudian masukkan sos cili, rempah kari, kentang dan sedikit air. Tutup kuali, kecilkan api dan biar hingga daging separuh masak.

Bila daging dah hampir masak, masukkan pula separuh daun ketumbar, baki kicap manis dan masin, garam dan air. Biar hingga daging empuk. Kemudian masukkan baki daun ketumbar, gaul rata, angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment