Saturday 16 November 2019

Bubur Butir Nangka Berinti
Bubur Butir Nangka Berinti
3 cawan tepung pulut
air secukupnya
pewarna merah, hijau, kuning
1/2 cawan kelapa parut
1/4 cawan gula melaka
200ml santan
1 cawan susu cair
1 liter air
1 helai daun pandan
sedikit gula pasir
secubit garam

Inti: Masak kelapa parut dengan gula melaka. Pastikan inti kering.

Kuah: Campurkan santan, susu cair, air, daun pandan, gula pasir dan sedikit garam. Masak hingga kuah masak dan pekat.

Butir nangka: Sediakan 3 mangkuk besar. Campur tepung dengan air bersama pewarna dan uli hingga kental dan tidak melekat ditangan. Gentelkan bulat-bulat dan isikan dengan inti kelapa parut Didihkan air dan rebus butir nangka hingga timbul. Angkat dan masuk kedalam kuah yang telah dimasak tadi. Kacau sekejap dan hidang.

No comments:

Post a Comment