Monday 21 September 2020

Ayam Masala
Ayam Masala
6 ketul ayam (350g)
2 sk pes halia bawang putih
2 sk serbuk kunyit
2 sk yogurt asli
1 sk serbuk cili
1 biji bawang besar - cincang
2-3 biji cili hijau - cincang
1 sk serbuk ketumbar
2 sk rempah ayam masala
1 biji tomato - potong kecil
1/2 biji keledek merah (saiz kecil) - potong
1/2 sb stok pekat ayam
1/2 cawan air
1 tangkai daun ketumbar
sedikit garam
minyak

Perap ayam dengan 1 sk pes halia bawang putih, 1 sk serbuk kunyit, yogurt asli dan serbuk cili selama 30 minit. Ketepikan.

Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan cincang hingga wangi. Masuk baki pes halia bawang putih, baki serbuk kunyit, serbuk ketumbar, rempah ayam masala dan sambung menumis hingga bahan-bahan naik aroma. Kemudian masukkan ayam dan gaul rata. Masukkan pula keledek dan air. Biar hingga ayam masak. Akhir sekali, masukkan tomato, garam, stok pekat ayam dan daun ketumbar. Gaul rata dan hidang.

No comments:

Post a Comment