Sunday 13 September 2020

Pasta Gamberi

Pasta Gamberi
1 mug pasta
15 ekor udang
3 ulas bawang putih
1 biji cili merah
1/2 sk chilli flakes
1/4 biji lada benggala hijau - potong kecil
1 tin (400g) 'chopped tomatoes'
sedikit air rebusan pasta
1/2 kiub pati ikan bilis
2 tangkai daun parsli - hiris
1 sk gula
1/2 sk garam
minyak

Didihkan air bersama sedikit garam dan rebus pasta hingga al dente. Angkat dan toskan.

Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan cili merah hingga wangi. Masuk udang dan goreng hingga udang berubah warna. Kemudian masukkan chopped tomatoes, lada benggala, chilli flakes dan kiub pati ikan bilis. Gaul rata dan bila semua bahan-bahan dah sebati, masukkan pasta, daun parsli bersama gula dan garam. Gaul rata sekali lagi, kemudian bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment