Sunday 13 September 2020

Ayam Masak Spicy Fermented Beancurd
Ayam Masak Spicy Fermented Beancurd

6 keping isi ayam
3 keping 'spicy fermented beancurd' - hancurkan
1/2 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
2-3 biji cili padi - hiris
1 biji cili merah - hiris
1 tangkai daun ketumbar
1 sb sos soya cair
1/2 sk gula
sedikit garam
minyak

Perap ayam bersama 'fermented beancurd' dan sos soya cair selama 30 minit. Ketepikan.

Panaskan minyak dan tumis bawang-bawang dan cili-cili hingga wangi. Kemudian masukkan ayam dan goreng hingga masak. Bila ayam dah lembut, masukkan pula daun ketumbar dan perasakan dengan gula dan garam. Gaul rata dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment