Tuesday, 7 September 2021

 Ayam Tumis Halia

Ayam Tumis Halia

500g ayam
Bahan (A):
    1/2 biji bawang merah - hiris
    1-2 ulas bawang putih - hiris
    1" halia - hiris halus
    2 biji cili padi merah - titik
1 biji tomato - belah 6
sedikit cendawan hiris shitake kering - rendam
1-2 tangkai daun ketumbar - hiris kasar
1½-2 sb sos tiram
1 sk minyak bijan
200ml air
sedikit garam
minyak

Panaskan minyak dan tumis Bahan (A) hingga wangi. Masuk ayam dan gaul rata. Masuk air dan biar hingga ayam separuh masak. Bila ayam dah separuh masak, masukkan sedikit sos tiram, garam, sedikit daun ketumbar dan air (jika kuah kering). Tunggu sekejap hingga ayam empuk. Masukkan pula baki sos tiram, cendawan hiris dan minyak bijan. Gaul rata. Tutup api dan masukkan tomato dan daun ketumbar. Gaul rata sekali lagi, kemudian angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment