Friday 8 September 2017

Dalcha
Dalcha
1/2 ekor ayam
1/2 cawan kacang dhal
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1" halia
2 batang serai
3 sudu besar rempah kari daging
1/2 biji kelapa parut
sedikit serbuk stok ayam
sedikit garam
1/2 batang lobak merah
4 batang kacang panjang
1/2 biji terung
1 biji tomato
1 biji kentang
minyak untuk menumis

Rebus kacang dhal dengan air hingga kacang lembut. Toskan air.

Kisar bawang besar dan bawang putih dengan sedikit air.

Perah kelapa parut untuk mendapatkan santan cair dan santan pekat.

Lobak merah dibelah dua dan potong 11/2" panjang. Kacang panjang dipotong 2". Terung dibelah dua dan potong menyerong. Tomato dan kentang dibelah 6.

Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar bersama halia dan serai hingga wangi.

Bancuh rempah kari dengan sedikit air dan masukkan ke dalam tumisan tadi. Kacau dan jika kering tambah sedikit air.

Masukkan ayam dan gaul. Masukkan pula santan cair dan biar kuah merenih. Masukkan garam, serbuk stok ayam dan terung. Biar seketika dan bila ayam hampir masak masukkan pula lobak merah.

Kemudian masukkan pula kacang panjang, terung, santan pekat dan kacang dhal. Perasakan dengan garam dan akhir sekali masukkan tomato. Angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment