Thursday, 8 November 2018

Sup Kue Teow
Sup Kue Teow
1 paket kue teow
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1" halia
2 ketul drumstick ayam
4 cawan air atau secukupnya
1 keping fishcake
4 biji lobsterball
2" lobak merah
1 sk stok pekat ayam
1 tangkai daun ketumbar
1 batang daun bawang
sedikit garam
sedikit serbuk lada sulah
1 biji cili merah + sedikit kicap masin

Rebus ayam dengan bawang besar, bawang putih, halia, garam dan serbuk lada sulah. Bila ayam empuk, keluar dan sejukkan. Kemudian carik-carikkan isinya. Ketepikan. Tapis stok pekat ayam dan didihkan semula.

Selepas stok ayam mendidih, masukkan lobak merah, fishcake, lobsterball, sedikit daun ketumbar, stok pekat ayam dan garam. Bila bahan-bahan dah masak, angkat dan ketepikan.

Celur kue teow dan hidangkan bersama ayam dan sup tadi dan juga hirisan cili merah dan kicap masin. Tabur daun ketumbar dan daun bawang semasa menghidang.

No comments:

Post a Comment