Saturday 9 February 2019

Ayam Pongteh
Ayam Pongteh
1/2 ekor ayam
1 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1" halia - hiris
1 biji bunga lawang
3 biji cengkih
3 cawan air
3 sb soya sos cair
1 sk soya sos pekat
3 sk taucu
1 biji kentang
4 biji cendawan Shitake
1 batang daun ketumbar
sedikit garam
minyak untuk menumis

Panaskan minyak dan tumis bawang-bawang, halia, bunga lawang dan cengkih hingga wangi. Masukkan ayam dan gaul rata.

Kemudian masukkan air, taucu, soya sos cair, soya sos pekat dan kentang. Biar hingga ayam masak. Tambah air jika tak cukup. Akhir sekali, masukkan garam dan cendawan. Biar sekejap, kemudian bolehlah angkat dan hidang. Tabur hirisan daun ketumbar.

No comments:

Post a Comment