Ikan Tenggiri Masak Taucu Bersantan
Ikan Tenggiri Masak Taucu Bersantan
2 keping ikan tenggiri
1 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang pituh - hiris
1" halia - hiris
1 biji cili merah - hiris
1 batang serai - titik
2 sk cili boh
1 sb taucu manis
1 cawan santan
1 asam keping
sedikit daun ketumbar
sedikit garam
sedikit serbuk lada sulah
sedikit air
minyak
Perap ikan dengan garam dan serbuk lada sulah. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga kuning. Angkat dan ketepikan.
Guna 5 sb baki minyak menggoreng ikan tadi. Bila minyak panas, tumis bawang-bawang, halia dan serai hingga wangi. Masuk cili boh dan kacau. Kemudian masukkan taucu manis dan kacau lagi. Tambah air jika kering.
Masukkan pula asam keping, garam dan santan. Kecilkan api dan kacau rata. Akhir sekali, masukkan ikan dan cili merah, biar dalam 2-3 minit. Gaul rata, angkat dan hidang. Tabur dengan daun ketumbar.
Guna 5 sb baki minyak menggoreng ikan tadi. Bila minyak panas, tumis bawang-bawang, halia dan serai hingga wangi. Masuk cili boh dan kacau. Kemudian masukkan taucu manis dan kacau lagi. Tambah air jika kering.
Masukkan pula asam keping, garam dan santan. Kecilkan api dan kacau rata. Akhir sekali, masukkan ikan dan cili merah, biar dalam 2-3 minit. Gaul rata, angkat dan hidang. Tabur dengan daun ketumbar.
No comments:
Post a Comment