Friday 15 February 2019

Makaroni Goreng Daging
Makaroni Goreng Daging
1 mug makaroni
1/2 biji bawang besar - cincang
2 ulas bawang putih - cincang
1" halia - hiris
100g daging
1/4 biji lada benggala hijau - dadu kecil
1/4 biji lada benggala merah - dadu kecil
2 sb sos tiram
1/4 cawan susu sejat
1 sk Italian herbs
1 tangkai daun parsli - hiris
1/2 kiub pati lembu
sedikit air rebusan pasta
sedikit serbuk lada sulah
sedikit garam
minyak

Rebus makaroni dalam air bergaram hingga al dente. Angkat dan toskan.

Perap daging dengan sedikit garam dan serbuk lada sulah. ketepikan.

Panaskan minyak, goreng daging dan halia hingga empuk. Masuk bawang-bawang dan goreng hingga wangi. Masukkan pula lada benggala merah dan hijau, sos tiram dan sedikit air. Kacau rata.

Bila bahan-bahan sudah sebati, masukkan makaroni, susu sejat, Italian herbs, garam dan kiub daging lembu. Akhir sekali, masuk daun parsli, kemudian gaul rata, angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment