Saturday 27 April 2019

Ayam dan Cendawan Berkrim
Ayam dan Cendawan Berkrim
4 keping isi ayam
5 biji cendawan - hiris
1 biji bawang besar - cincang
3 ulas bawang putih - cincang
1 tangkai daun parsli - hiris
1/2 cawan susu segar
1/2 cawan krim
1/2 sb stok pekat ayam
1/2 sk garam
1/2 sk serbuk lada sulah
minyak

Gaul isi ayam dengan garam dan lada sulah. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga kuning. Angkat dan ketepikan.

Dengan baki minyak menggoreng ayam tadi, tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi. Masuk cendawan dan goreng hingga lembut. Kemudian masukkan susu segar, krim, stok pekat ayam, garam dan ayam tadi. Gaul rata, biar 2-3 minit atau hingga ayam betul-betul masak. Tabur daun parsli, gaul rata, angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment