Thursday, 11 April 2019

Sup Bebola Ayam
Sup Bebola Ayam
Bahan-bahan untuk bebola ayam:
250g ayam cincang
3" lobak merah
1 batang daun bawang
1/2" halia
2 ulas bawang putih
1 sb sos ikan
1 sb soya sos cair
1 biji telur - putihnya saja
1/2 sk garam
1/2 sk serbuk lada sulah
3 sb tepung gandum

Kisar lobak merah, daun bawang, halia dan bawang putih hingga hancur. Gaul bersama ayam cincang, sos ikan, soya sos cair, garam, serbuk lada sulah dan tepung. Bila dah sebati, bentukkan bulat-bulat. Panaskan minyak dan goreng hingga sedikit kuning. Angkat dan ketepikan.

Bahan-bahan untuk sup:
3 cawan air
1 sb stok pekat ayam
1" lobak merah - hiris
3 kelopak kobis - hiris
3 sb cendawan hiris - rendam
garam

Didihkan air. Masukkan bebola ayam tadi, stok pekat ayam, lobak merah, kobis dan garam. Bila bebola ayam dah betul-betul masak, masukkan cendawan hiris. Biar dalam 2 minit, kemudian angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment