Sup Mee Ramen
Sup Mee Ramen
1 paket mee ramen segar
1/2 biji bawang besar - cincang
1/2 biji bawang besar - cincang
2 ulas bawang putih - cincang
1" halia - hiris
100g daging
1 pokok sawi bunga - potong
2" lobak merah - hiris
3 keping cendawan tiram
1 keping fishcake - hiris
7 biji fishball - belah dua
1 kiub pati daging
3 cawan air
sedikit garam
sedikit serbuk lada sulah
minyak
1" halia - hiris
100g daging
1 pokok sawi bunga - potong
2" lobak merah - hiris
3 keping cendawan tiram
1 keping fishcake - hiris
7 biji fishball - belah dua
1 kiub pati daging
3 cawan air
sedikit garam
sedikit serbuk lada sulah
minyak
Bilas mee ramen dengan air. Toskan.
Perap daging dengan garam dan serbuk lada sulah. Ketepikan.
Panaskan minyak dan tumis bawang-bawang hingga wangi. Masuk daging dan kacau. Kemudian masukkan air dan biar hingga air mendidih.
Bila air mendidih, masuk fishball, fishcake, kiub pati daging, serbuk lada sulah, lobak merah dan garam. Biar sekejap, kemudian masukkan pula sawi bunga, mee ramen dan biar hingga kedua-duanya lembut. Bolehlah angkat dan hidang.
Perap daging dengan garam dan serbuk lada sulah. Ketepikan.
Panaskan minyak dan tumis bawang-bawang hingga wangi. Masuk daging dan kacau. Kemudian masukkan air dan biar hingga air mendidih.
Bila air mendidih, masuk fishball, fishcake, kiub pati daging, serbuk lada sulah, lobak merah dan garam. Biar sekejap, kemudian masukkan pula sawi bunga, mee ramen dan biar hingga kedua-duanya lembut. Bolehlah angkat dan hidang.
No comments:
Post a Comment