Sambal Sotong Bersantan
Sambal Sotong Bersantan
10 ekor sotong saiz sederhana
5 biji fishball - belah dua
1 biji bawang besar - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
2" halia - hiris halus
1 batang serai - titik
3 sb cili boh
2 cawan air
1/2 kotak santan
3 tangkai daun ketumbar
1 asam keping
1/2 sk gula
1/2 sk garam
minyak
Panaskan kuali tanpa minyak dan goreng sotong supaya airnya keluar. Bila airnya dah kering, angkat dan ketepikan.
Panaskan minyak dan tumis bawang-bawang, halia dan serai hingga wangi. Masuk cili boh dan kacau hingga cili masak. Jika kering, masukkan air. Kemudian masukkan sotong, fishball, asam keping dan separuh daun ketumbar. Tambah air jika perlu. Akhir sekali, masukkan santan, baki daun ketumbar dan perasakan dengan garam dan gula. Bila semua bahan-bahan dah sebati, angkat dan hidang.
Panaskan minyak dan tumis bawang-bawang, halia dan serai hingga wangi. Masuk cili boh dan kacau hingga cili masak. Jika kering, masukkan air. Kemudian masukkan sotong, fishball, asam keping dan separuh daun ketumbar. Tambah air jika perlu. Akhir sekali, masukkan santan, baki daun ketumbar dan perasakan dengan garam dan gula. Bila semua bahan-bahan dah sebati, angkat dan hidang.
No comments:
Post a Comment