Daging Goreng Dengan Peria Putih
Daging Goreng Dengan Peria Putih
200g daging - hiris
2 ketul peria putih
1/2 biji bawang besar - hiris
2 ketul peria putih
1/2 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1" halia - hiris
1 sk sos tiram
sedikit cendawan hiris - rendam
1 tangkai daun ketumbar - hiris
1/2 cawan air
sedikit serbuk lada sulah
sedikit garam
minyak
Perap daging dengan garam dan serbuk lada sulah. Ketepikan selama 1/2 jam.
Hiris peria dan buang biji dibahagian tengah. Perap dengan garam selama 20 minit di dalam tapis supaya air pahitnya keluar. Kemudian bilas dan toskan airnya.
Panaskan kuali tanpa minyak. Goreng daging hingga lembut. Bila daging dah lembut, masukkan minyak dan bahan-bahan hiris. Gaul rata dan goreng hingga bawang-bawang layu. Kemudian masukkan peria, cendawan hiris, sos tiram, sedikit air, serbuk lada sulah dan garam. Gaul rata dan hidang. Tabur dengan hirisan daun ketumbar.
Hiris peria dan buang biji dibahagian tengah. Perap dengan garam selama 20 minit di dalam tapis supaya air pahitnya keluar. Kemudian bilas dan toskan airnya.
Panaskan kuali tanpa minyak. Goreng daging hingga lembut. Bila daging dah lembut, masukkan minyak dan bahan-bahan hiris. Gaul rata dan goreng hingga bawang-bawang layu. Kemudian masukkan peria, cendawan hiris, sos tiram, sedikit air, serbuk lada sulah dan garam. Gaul rata dan hidang. Tabur dengan hirisan daun ketumbar.
No comments:
Post a Comment