Friday, 17 May 2019

Kari Ikan Jenahak Bersama Tomato
Kari Ikan Jenahak Bersama Tomato

2 keping ikan jenahak
1 biji bawang besar - hiris
1 sk pes halia bawang putih
1/2 sk serbuk kunyit
1/2 sk serbuk cili
1/4 sk serbuk ketumbar
1/2 cawan air
1 biji tomato - di dadu kecil
1 biji cili hijau - hijau
1 tangkai daun ketumbar - hiris
1/2 sk garam
minyak

Perap ikan dengan serbuk cili dan garam. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga kuning. Angkat dan ketepikan.

Panaskan minyak semula. Tumis bawang besar dan pes halia bawang putih hingga layu. Kemudian masukkan air dan biar mendidih. Masukkan pula tomato dan kacau hingga lembut. Bila dah lembut, masukkan pula ikan, cili hijau, garam dan separuh daun ketumbar. Biar 2-3 minit. Angkat dan tabur baki daun ketumbar. Hidang.

No comments:

Post a Comment