Wednesday, 1 May 2019

Kari Itik ala Kerala
Kari Itik ala Kerala
7 ketul daging itik
1 biji kentang - potong enam
1 biji bawang besar - hiris
1 biji cili hijau - hiris
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji cengkih
3 biji buah pelaga
3 tangkai daun kari
1 sb pes halia bawang putih
1 sb serbuk cili
1 sb serbuk ketumbar
1/2 sk serbuk kunyit
1/2 sk serbuk lada hitam
1/2 sk stok pekat ayam
1 sk cuka beras
1 tangkai daun ketumbar
2 cawan air
1/2 sk garam
minyak

Bahan perapan:
1 sk pes halia bawang putih
1 sk serbuk cili
1 sk serbuk ketumbar
1/2 sk serbuk lada hitam

Untuk buang bau hamis itik, basuh itik dengan air asam. Kemudian bilas dan toskan. Didihkan air dan rebus itik bersama hirisan halia selama 15 minit. Buangkan airnya. Perap itik dengan bahan perapan selama 1 jam.

Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan rempah empat sekawan. Bila wangi, masuk pes halia bawang putih dan tumis lagi. Masukkan pula itik dan gaul rata. Kemudian masukkan serbuk cili, serbuk ketumbar, serbuk kunyit dan serbuk lada hitam. Setelah rempah-rempah sebati dengan itik, masukkan air, daun kari, kentang dan cili hijau. Tutup periuk, kecilkan api dan biar hingga itik empuk. Kacau sekali-sekala dan tambah air jika perlu.

Akhir sekali, masukkan stok pekat ayam, cuka beras dan garam. Bila itik dah empuk, angkat dan hidang. Tabur dengan hirisan daun ketumbar.

No comments:

Post a Comment