Daging Kicap Bawang Goreng
Daging Kicap Bawang Goreng
250g daging
1 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1" halia - hiris
1 biji cili merah - hiris
4 batang kacang panjang - potong dalam 2" panjang
1/2 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
1 biji bunga lawang
2 biji cengkih
1-2 sb bawang goreng
3 sb kicap manis
2 cawan air
1/2 kiub daging
1/2 sk serbuk lada sulah
1/2 sk garam
minyak
Perap daging dengan 1 sb kicap manis selama 1 jam. Ketepikan.
Panaskan minyak dan tumis rempah empat sekawan. Kemudian masukkan bawang-bawang dan halia dan tumis lagi hingga wangi. Masuk pula daging dan gaul rata. Masuk air sikit-sikit dan biar hingga daging empuk.
Bila daging dah empuk, masuk kacang panjang, kiub daging, bawang goreng, serbuk lada sulah, baki kicap manis, garam dan cili merah. Bila kacang dah lembut dan bahan-bahan lain dah sebati, bolehlah angkat dan hidang.
Panaskan minyak dan tumis rempah empat sekawan. Kemudian masukkan bawang-bawang dan halia dan tumis lagi hingga wangi. Masuk pula daging dan gaul rata. Masuk air sikit-sikit dan biar hingga daging empuk.
Bila daging dah empuk, masuk kacang panjang, kiub daging, bawang goreng, serbuk lada sulah, baki kicap manis, garam dan cili merah. Bila kacang dah lembut dan bahan-bahan lain dah sebati, bolehlah angkat dan hidang.
No comments:
Post a Comment