Friday, 5 July 2019

Kuew Teow Kari Merah Thai
Kuew Teow Kari Merah Thai
1 paket kuey teow
1/2 biji bawang besar - cincang
2 ulas bawang putih - cincang
1" halia - cincang
2 batang serai - titik
2 keping isi ayam - potong
1 keping fishcake - hiris
5 biji fishball - belah dua
1 keping tauhu - potong lapan
3 batang kacang panjang - potong
3 sb pes kari merah Thai
1/2 biji kelapa - santan
1 sk sos ikan
1/2 sk stok pekat ayam
1 tangkai daun selasih
1 tangkai daun ketumbar
1/2 sk garam
minyak

Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, halia dan serai hingga wangi. Masuk pes kari merah dan tumis lagi. Masuk ayam dan gaul rata. Tambah sedikit air jika kering. Bila ayam dah lembut, masuk santan diikuti dengan fishball, fishcake, tauhu, kacang panjang, sos ikan, stok pekat ayam, garam dan daun selasih. Kecilkan api supaya santan tak pecah. Angkat dan hidang bersama kuew teow. Tabur sedikit daun ketumbar dan cili merah potong.

No comments:

Post a Comment