Monday, 21 June 2021

Ayam Varuval
Ayam Varuval
7 ketul ayam
1 biji kentang - potong 12
1 biji bawang besar - hiris
1 sk pes halia bawang putih
1 biji cili hijau - cincang
rempah empat sekawan
1 tangki daun kari
1 biji tomato - potong kecil
1 sk serbuk kunyit
2 sk serbuk cili
11/2 sb serbuk ketumbar
1 sk garam masala
1 cawan air
1 sb cuka atau dadih asli - jika suka
sedikit garam
minyak

Panaskan minyak dan tumis bawang besar, pes halia bawang putih, cili hijau dan rempah empat sekawan hingga wangi. Masuk ayam dan gaul rata. Masukkan pula kentang, tomato, daun kari, serbuk kunyit, serbuk cili, serbuk ketumbar dan air. Gaul rata, tutup periuk dan kecilkan api. Biar merenih hingga ayam dan kentang empuk. Akhir sekali, masukkan garam masala dan cuka (atau dadih asli). Kacau rata, biar dalam 5-10 minit, kemudian bolehlah angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment