Popia
1 paket kulit popia (50keping)
1 biji sengkuang besar - dipotong
4 batang lobak merah - dipotong
6 batang kacang panjang - potong
2 keping dada ayam - cincang halus
Bahan tumis:
5 ulas bawang putih - cincang
1 labu bawang holland - potong kiub
1 sb udang kering - ditumbuk
garam
gula
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga naik bau. Masuk bawang holland dan udang kering.
2. Masuk isi ayam, garam, gula, serbuk perasa jika suka. Kacau rata.
3. Masuk lobak merah, sengkuang dan kacang panjang...biar sekejap jangan terlalu lama.
4. Tutup api, tunggu sekejap hingga sejuk inti baru boleh gulung.
Sos:
3 biji cili besar merah
3 biji cili besar hijau
2 sb cili kisar
5 ulas bawang putih
sedikit cuka
air asam jawa
air secukupnya
1 sudu tepung jagung - untuk pekat
1. Blender cili merah dan hijau.
2. Tumis bawang putih, masuk cili kisar dan cili blender kasar, cuka, air asam jawa, garam, gula melaka dan tepung jagung dibancuh dengan sedikit air.
3. Kacau rata, biar mendidih dan sebati.
Kredit: Azizah Daud
No comments:
Post a Comment