Tuesday, 1 June 2021

 Badak Berendam

Badak Berendam

Bahan Doh:
3 cawan tepung pulut
2 sb tepung gandum
2 cawan air jus pandan
(air + 4-5 helai daun pandan... blender... tapiskan)
sedikit pewarna hijau - optional

1. Tuang air jus pandan sikit2... gaul sebati... uli2 jadikan doh.
2. Bulatkan doh (ikut nak besar mana) kesemuanya... kemudian leperkan doh... isi inti kelapa atau inti ikut suka... bulatkan semula.
3. Rebus macam kita buat buah melaka... angkat dan jirus sekejap bawah air paip... toskan airnya.
4. Tuang dadih dalam bekas yang sesuai... masukkan dah yang direbus tadi... sedia untuk dihidang.

Bahan Inti:
1 biji kelapa parut putih
½ cawan gula merah
1 ketul gula melaka
1-2 ulas durian - buang biji
1½ cawan air
3 helai daun pandan
secubit garam
1 sb tepung gandum

1. Masak gula merah, gula melaka dan air hingga larut. Tapiskan.
2. Air gula tadi masak bersama kelapa parut putih... isi durian... secubit garam dan daun pandan... gaul serata... agak2 nak kering... letak tepung gandum... gaul sebati.

Bahan Dadih:
5 cawan santan sederhana pekat
8 sdm tepung beras
8 sudu tepung gandum
2 helai daun pandan - simpulkan
sedikit gula
sedikit garam

1. Sebatikan bahan di atas (boleh blender)... masak hingga naik wap... dadih ni kena rasa masin sedikit... sentiasa dikacau2 agar tidak berketul2... kacau sampai sedikit likat... tapi jangan sampai pekat.

Kredit: nurulhanis127

No comments:

Post a Comment