Friday 22 January 2021

Pasta Dengan Bebola Daging
Pasta Dengan Bebola Daging
1 mug pasta
2 ulas bawang putih - cincang
1/2 batang lobak merah
1 batang seleri
5 biji cendawan butang
1 tangkai daun parsli
1 tin sos tomato pasta
1 tin air rebusan pasta
minyak

Bebola daging:
250g daging kisar
2 keping roti putih - buang kulit tepi
1/4 cawan susu
1 biji telur
1/2 biji bawang merah - cincang
1/2 sk serbuk lada hitam
1 sk garam

Rendam roti dalam susu. Kemudian gaul daging kisar bersama roti tadi dan juga telur, bawang merah, serbuk lada hitam dan garam. Ketepikan dalam 20 minit. Kemudian ambil sedikit adunan dan bulat-bulatkan. Panaskan minyak dan goreng hingga masak. Angkat dan ketepikan.

Kemudian didihkan air bersama sedikit garam dan rebus pasta hingga al dente. Angkat dan ketepikan.

Untuk sosnya pula, panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga wangi. Masuk lobak merah dan goreng hingga separuh masak. Masukkan pula seleri dan cendawan. Goreng sekejap dan tuang sos tomato dan air rebusan pasta. Biar mendidih sambil dikacau perlahan-lahan. Hidang bersama pasta dan bebola daging. Tabur hirisan daun parsli semasa menghidang.

No comments:

Post a Comment