Wednesday 6 January 2021

Bihun Goreng Udang
Bihun Goreng Udang
2 keping bihun - rendam
15 ekor udang
7 biji fishball - belah dua
1 keping fishcake - hiris
1 pokok sawi
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
3 biji cili padi merah
1 sb udang kering - rendam sekejap
1 sb cili boh
1 kiub pati ikan bilis
2 sb sos cili
3 sb sos tiram
2 sb kicap manis
1/2 cawan air
serbuk lada sulah
garam
minyak

Kisar bawang besar, bawang putih, cili padi merah dan udang kering. Ketepikan. Perap udang dengan garam dan serbuk lada sulah. Ketepikan juga.

Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga wangi. Masuk cili boh dan sambung menumis. Masukkan udang dan gaul hingga berubah warna. Masukkan pula fishball, fishcake, kiub pati ikan bilis, sos-sos dan air. Gaul rata. Kemudian masukkan bihun, sawi dan garam (jika perlu). Jika kering, masukkan sedikit air. Gaul rata, kemudian angkat dan hidang. Tabur hirisan cili merah jika suka.

No comments:

Post a Comment