Thursday 14 January 2021

Pasta Goreng Pedas
Pasta Goreng Pedas
11/2 mug pasta bowtie
20 ekor udang - potong kecil
1/2 biji bawang besar - cincang
2 ulas bawang putih - cincang
3 biji cili padi merah - cincang
1/4 biji lada benggala merah - potong dadu
1/4 biji lada benggala hijau - potong dadu
1 tangkai daun ketumbar - hiris kasar
2 sb sos cili
1 sk pes tomato
2 sb kicap manis
1/2 kiub pati ikan bilis
sedikit air rebusan pasta
sedikit garam
minyak

Didihkan air bersama sedikit garam. Rebus pasta hingga al dente. Angkat dan toskan. Perap udang dengan sedikit garam dan serbuk lada sulah. Ketepikan.

Panaskan minyak dan tumis bawang-bawang dan cili padi hingga wangi. Masuk udang dan goreng hingga bertukar warna. Masukkan pula lada benggala merah dan hijau. Goreng sekejap dan masukkan pasta, sos cili, pes tomato, kicap manis dan kiub pati ikan bilis. Tambah sedikit air rebusan pasta jika kering. Gaul rata dan pasta sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment