Friday 1 January 2021

Nasi Udang
Nasi Udang
150g beras
6 ekor udang saiz sederhana
1 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1/2" halia - hiris
1/2 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
1 biji bunga lawang
1/2 sb rempah kari udang
2 keping nenas dalam tin - potong kecil
1/2 cawan air
1/2 cawan susu cair
1 tangkai daun kari
1 sb stok pekat ayam
sedikit garam
1 sb mentega
minyak

Perap udang dengan rempah kari udang dan sedikit garam. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.

Rendam beras selama 15 minit. Toskan dan masukkan beras ke dalam periuk nasi. Ketepikan.

Panaskan sedikit minyak dengan mentega. Tumis bahan-bahan hiris bersama kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang hingga wangi. Kemudian masuk susu cair dan air. Kacau hingga panas tapi jangan sampai mendidih. Tuang ke dalam periuk nasi tadi. Masuk stok pekat ayam, garam, daun kari, nenas dan udang goreng. Kacau perlahan-lahan bagi rata. Masak nasi seperti biasa.

No comments:

Post a Comment