Isi Ikan Masak Kari Asam
3 keping ikan tenggiri - ambil isinya
1 sb serbuk kari ikan + sedikit air
3 sb cuka beras
sedikit air
1-2 tangkai daun kari
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
minyak
Bahan A:
1/2 biji bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1/2" halia - hiris
1 biji cili merah - hiris
1 biji cili hijau - hiris
1-2 biji cili padi merah - hiris
1 sk halba
1. Gaul isi ikan dengan garam dan serbuk kunyit. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis Bahan A hingga wangi.
3. Masuk bancuhan rempah kari dan tumis lagi.
4. Masuk cuka beras, daun kari dan garam.
5. Masuk ikan dan gaul perlahan-lahan.
6. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment