Daging Goreng Masala
Daging Goreng Masala
200g daging
1/2 biji bawang besar - hiris halus
2 ulas bawang putih - hiris halus
1/2" halia - hiris halus
1/2 batang kulit kayu manis
1 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
2 biji cengkih
1 biji kentang - potong enam
2 sb serbuk kari daging
1 sk serbuk garam masala
1/2 cawan air
sedikit daun ketumbar
1/2 sk garam
minyak
Perap daging dengan 1 sk serbuk kari. Ketepikan.
Panaskan kuali tanpa minyak. Goreng daging hingga airnya kering. Masukkan minyak dan bila minyak dah panas, tumis bawang-bawang, halia, rempah empat sekawan dan juga daging. Kemudian masukkan serbuk kari, garam masala, kentang dan sedikit air. Gaul dan biar hingga daging dan kentang empuk. Jika kering, tambah air. Perasakan dengan garam dan akhir sekali, masukkan daun ketumbar. Gaul rata dan hidang.
Panaskan kuali tanpa minyak. Goreng daging hingga airnya kering. Masukkan minyak dan bila minyak dah panas, tumis bawang-bawang, halia, rempah empat sekawan dan juga daging. Kemudian masukkan serbuk kari, garam masala, kentang dan sedikit air. Gaul dan biar hingga daging dan kentang empuk. Jika kering, tambah air. Perasakan dengan garam dan akhir sekali, masukkan daun ketumbar. Gaul rata dan hidang.
No comments:
Post a Comment