Ayam Kasuri Methi
Ayam Kasuri Methi
400g ayam
1 biji kentang - potong enam
1 biji bawang besar - cincang
1 sb pes halia bawang putih
100 ml dadih asli
1/2 sk serbuk kunyit
1 sk serbuk cili
1 sk serbuk ketumbar
1 sk serbuk jintan putih
1 sk kasuri methi
1/2 cawan air
1/2 sk garam
minyak
Rendam kasuri methi dalam air panas selama 2-3 minit.
Perap ayam dengan dadih, serbuk kunyit, serbuk cili, serbuk ketumbar dan serbuk jintan putih selama 30 minit.
Panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga layu. Masukkan pes halia bawang putih dan tumis lagi. Bila dah wangi, masukkan ayam dan perapannya sekali. Gaul rata. Masuk kasuri methi, air dan garam. Tutup periuk, kecilkan api dan biar merenih selama 30-40 minit atau hingga ayam masak. Angkat dan hidang.
Perap ayam dengan dadih, serbuk kunyit, serbuk cili, serbuk ketumbar dan serbuk jintan putih selama 30 minit.
Panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga layu. Masukkan pes halia bawang putih dan tumis lagi. Bila dah wangi, masukkan ayam dan perapannya sekali. Gaul rata. Masuk kasuri methi, air dan garam. Tutup periuk, kecilkan api dan biar merenih selama 30-40 minit atau hingga ayam masak. Angkat dan hidang.
No comments:
Post a Comment