Wednesday 21 August 2019

Kari Ayam - Slow Cooker

Kari Ayam - Slow Cooker
8 ketul kecil ayam
1 biji bawang besar - hiris
1 sb pes halia bawang putih
1 batang serai - titik
2 biji cili padi
1 biji kentang - potong empat
3 sb serbuk kari daging
1 sb serbuk cili Kashmiri
1 sk serbuk ketumbar
1/2 sk serbuk kunyit
1/2 kotak santan
1 tangkai daun kari
1 biji cili hijau - belah dua
1 sb stok pekat ayam
1 biji tomato - di dadu kecil
100ml air
1 sk garam

Gaul ayam dengan pes halia bawang putih, serbuk kari, serbuk cili,  serbuk ketumbar dan serbuk kunyit.

Masuk bawang besar, ayam tadi, tomato, cili padi, serai, garam, daun kari, daun ketumbar dan air ke dalam slow cooker. Selepas 3 jam, masukkan stok pekat ayam dan kentang. Biar selama 1 jam lagi. Kemudian masukkan santan, gaul rata dan biar selama 30 minit. Hidang.

No comments:

Post a Comment