Puding Roti
9 keping roti
2 cawan susu
4 biji telur
120g mentega
250g gula
1/2 sk serbuk kulit kayu manis atau serbuk pala
1/4 sk garam
1 sk esen vanila
50g kismis
Panaskan susu dan mentega di atas api kecil. Kacau hingga mentega cair.
Di dalam mangkuk yang besar, campurkan telur yang telah dipukul, gula, serbuk kulit kayu manis, esen vanila dan garam. Masuk roti yang telah dipotong kecil-kecil dan kismis kedalam loyang. Tuang bancuhan susu dan mentega tadi. Ratakan. Tak perlu sapu mentega pada loyang. Tutup loyang dengan foil aluminium.
Bakar pada suhu 160°C selama 30 minit. Kemudian buka foil dan bakar lagi selama 10 minit atau hingga roti kuning keemasan. Hidang bersama krim putar atau aiskrim jika suka.
Di dalam mangkuk yang besar, campurkan telur yang telah dipukul, gula, serbuk kulit kayu manis, esen vanila dan garam. Masuk roti yang telah dipotong kecil-kecil dan kismis kedalam loyang. Tuang bancuhan susu dan mentega tadi. Ratakan. Tak perlu sapu mentega pada loyang. Tutup loyang dengan foil aluminium.
Bakar pada suhu 160°C selama 30 minit. Kemudian buka foil dan bakar lagi selama 10 minit atau hingga roti kuning keemasan. Hidang bersama krim putar atau aiskrim jika suka.
No comments:
Post a Comment