Wednesday, 28 August 2019

Ikan Bakar Kluang
Ikan Bakar Kluang
3 ekor ikan cencaru
1/2 sk serbuk kunyit
1/2 sk garam
daun pisang/pandan/kunyit
pencungkil gigi

Gaul ikan dengan garam dan serbuk kunyit. Balut ikan dengan daun pisang dan semat dengan pencungkil gigi. Panaskan grill pan dengan sedikit minyak. Bakar hingga ikan masak. Hidang bersama Sambal Kicap dan Air Asam.


Sambal Kicap
3 biji bawang besar - hiris
2 biji cili hijau/merah - hiris
3 biji cili padi hijau - hiris
2 biji limau kasturi - jusnya
1/2 cawan kicap manis atau kicap lemak manis
sedikit garam
sedikit gula

Campur kesemua bahan-bahan. Gaul rata dan hidang bersama ikan bakar.

Air Asam
1/2-1 sb pes asam jawa
2 biji cili merah - hiris
3 biji cili padi - hiris
11/2 biji bawang besar - hiris
sedikit serbuk belacan
sedikit garam
sedikit gula


Bancuh pes asam jawa dengan sedikit air hingga sederhana pekat. Masuk serbuk belacan, garam dan gula secukupnya. Kacau hingga semuanya larut dan rata. Akhir sekali masukkan bahan-bahan hiris. Hidang bersama ikan bakar tadi.

No comments:

Post a Comment