Itik Masak Black Bean Sauce - Slow Cooker
Itik Masak Black Bean Sauce - Slow Cooker
7 ketul kecil itik
1/2 biji bawang besar - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
1" halia - hiris halus
1 biji cili padi - hiris
2 sk black bean sauce
1 sk sos tiram
1/2 sk serbuk lada hitam
1/2 cawan air
1 tangkai daun ketumbar
1/2 sk garam
minyak
Basuh itik dengan asam jawa untuk menghilangkan bau hamis. Bilas dan toskan. Kemudian rebus dengan sedikit bawang besar, halia, daun bawang dan akar/batang daun ketumbar selama 15-20 minit. Keluarkan itik dan ketepikan. Buang air rebusan tadi.
Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia. Masuk black bean sauce dan kacau. Kemudian masukkan itik dan gaul rata. Masukkan pula sos tiram, cili padi, cili merah (jika ada) dan air. Gaul. Tuang kesemua bahan-bahan ke dalam slow cooker dan biar masak selama 4 jam.
Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia. Masuk black bean sauce dan kacau. Kemudian masukkan itik dan gaul rata. Masukkan pula sos tiram, cili padi, cili merah (jika ada) dan air. Gaul. Tuang kesemua bahan-bahan ke dalam slow cooker dan biar masak selama 4 jam.
No comments:
Post a Comment