Monday, 1 June 2020

Bihun Goreng Tauhu
Bihun Goreng Tauhu
1 keping bihun
1/2 biji bawang besar - hiris
3 biji cili merah
2 ulas bawang putih
3 biji cili padi merah
sedikit ikan bilis
2 keping tauhu - potong kecil
3 keping ayam - potong kecil
2 pokok sawi bunga - hiris
1 sb sos tiram
1/2 cawan air
sedikit garam
minyak

Rendam bihun dalam air selama satu jam. Kemudian tapis dan ketepikan.

Panaskan minyak dan goreng tauhu hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.

Kisar cili merah, bawang putih, cili padi dan ikan bilis. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar dan bawang besar hingga wangi. Masuk ayam dan goreng hingga separuh masak. Kemudian masukkan air dan juga sos tiram dan sedikit garam. Bila air mendidih, masukkan pula sawi bunga dan bihun. Gaul rata dan bila bihun lembut dan masak, masukkan tauhu, gaul sekali lagi dan bolehlah angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment