Monday, 1 June 2020

Kari Kepala Ikan Jenahak
Kari Kepala Ikan Jenahak
1 keping kepala ikan jenahak
1 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1" halia - hiris
1 sb biji sawi
1 biji cili merah - hiris besar
1 biji tomato - potong empat
5 batang bendi - hiris besar
4 sb serbuk kari ikan + sedikit air
air secukupnya
1 kotak santan
3 sb asam jawa + air
garam
minyak

Panaskan minyak dan tumis bawang-bawang, halia dan biji sawi hingga wangi. Masuk bancuhan serbuk kari dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan pula air dan biar mendidih. Kemudian masukkan santan dan kacau perlahan-lahan supaya santan tak pecah. Bila santan dah masak, masukkan pula air asam jawa, cili merah, tomato, garam dan bendi. Akhir sekali, masukkan ikan dan bila ikan masak, bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment