Daging Masak Hitam
Daging Masak Hitam
250g daging
1 biji bawang besar - hiris halus
2 ulas bawang putih - hiris halus
1/2" halia - hiris halus
1 biji cili hijau - hiris menyerong
2 tangkai daun kari
1 sb kicap pekat
1 sk serbuk cili
1/2 cawan air
1-2 sk gula
1/2 sk garam
sedikit bawang besar kuning - potong bulat
minyak
Perap daging dengan kicap pekat dan serbuk cili selama 30 minit.
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan hiris hingga wangi. Masuk daging, cili hijau dan 1 tangkai daun kari. Goreng daging. Jika kering, tambah sedikit air. Kemudian perasakan dengan garam dan gula. Masukkan baki daun kari dan bawang besar kuning. Gaul rata dalam 2-3 minit. Angkat dan hidang.
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan hiris hingga wangi. Masuk daging, cili hijau dan 1 tangkai daun kari. Goreng daging. Jika kering, tambah sedikit air. Kemudian perasakan dengan garam dan gula. Masukkan baki daun kari dan bawang besar kuning. Gaul rata dalam 2-3 minit. Angkat dan hidang.
No comments:
Post a Comment