Saturday, 25 July 2020

Bihun Goreng Ayam
Bihun Goreng Ayam
2 keping bihun
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2-3 biji cili padi merah
1 sb udang kering - rendam sekejap
1 sb cili boh
1 kiub pati ikan bilis
3 keping isi ayam - potong kecil
1 keping fishcake - hiris
7 biji fishball - belah dua
1 pokok sawi - hiris
1 biji tomato - potong enam
2 sb sos cili
3 sb sos tiram
2 sb kicap manis
1/2 cawan air
sedikit garam
sedikit serbuk lada sulah
minyak

Perap ayam dengan garam dan serbuk lada sulah. Ketepikan. Kemudian kisar bawang besar, bawang putih, cili padi dan udang kering. Bihun pula direndam dalam air selama 30 minit. Angkat dan toskan.

Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga wangi. Masuk cili boh dan tumis. Kemudian masukkan ayam dan goreng hingga ayam bertukar warna. Masukkan pula fishball, fishcake, kiub pati ikan bilis, sos-sos dan air. Gaul rata. Akhir sekali, masukkan bihun, sawi, tomato dan garam (jika perlu). Gaul rata hingga semua bahan-bahan sebati. Bihun sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment