Friday 20 September 2019

Cajun Chicken Linguine
Cajun Chicken Linguine
150g linguine
4 keping isi ayam
1 biji bawang besar - cincang
3 ulas bawang putih - cincang
1/4 biji lada benggala merah - di dadu kecil
1/4 biji lada benggala kuning - di dadu kecil
1/2 sk stok pekat ayam
4 sk serbuk Cajun
1 sk parsli kering
1/2 cawan air rebusan pasta
1/2 sk garam
minyak

Didihkan air bersama sedikit garam. Bila air mendidih, masukkan linguine dan rebus hingga kenyal. Angkat dan toskan.

Potong ayam kecil-kecil. Perap dengan 3 sk serbuk Cajun selama 30 minit.

Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi. Masuk ayam dan goreng hingga separuh masak. Kemudian masukkan linguine, lada benggala merah dan kuning, stok pekat ayam, baki serbuk Cajun, parsli kering dan garam. Jika kering, tambah sedikit air rebusan pasta. Gaul rata. Angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment