Wednesday, 22 January 2020

Ayam Jalfrezi
Ayam Jalfrezi
300g isi ayam
1 batang kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
1 bunga lawang
3 biji cengkih
1 biji bawang besar - hiris
2 sb pes halia bawang putih
1 sk serbuk cili
1/2 sk serbuk kunyit
1 sk serbuk ketumbar
1 sk serbuk jintan putih
1 sb sos tomato
1 tangkai daun ketumbar
1/4 biji lada benggala hijau - hiris memanjang
1 sk garam masala
1 sb yoghurt asli
1 cawan air
1 sk garam
minyak

Panaskan minyak dan tumis empat sekawan. Masuk bawang besar dan tumis hingga wangi. Masuk ayam dan pes halia bawang putih. Gaul rata. Kemudian masukkan pula sedikit air, serbuk cili, serbuk kunyit, serbuk ketumbar dan serbuk jintan putih. Gaul rata dan biar hingga ayam masak. Jika kering, tambah sedikit air lagi. Akhir sekali, masukkan daun ketumbar, yoghurt asli, lada benggala, garam dan garam masala. Gaul rata, biar dalam 1-2 minit, kemudian angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment