Monday 13 January 2020

Ayam Karahi
Ayam Karahi
7 ketul ayam
1 biji bawang besar - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
1" halia - hiris
11/2 sk serbuk ketumbar
11/2 sk serbuk cili
11/2 sk serbuk lada hitam
1/2 cawan air
1 sk serbuk kunyit
2 biji tomato - potong kecil
2 tangkai daun ketumbar - potong kasar
sedikit garam
minyak

Panaskan minyak dan tumis bawang-bawang dan halia hingga wangi. Masuk ayam dan gaul rata. Masuk semua rempah-rempah, tomato dan sedikit air. Kacau hingga semuanya sebati. Kecilkan api dan tutup periuk. Kacau sekali-sekala. Kalau kering, tambah sedikit air. Akhir sekali, masukkan daun ketumbar dan garam. Gaul rata. Angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment