Tuesday, 28 January 2020

Rasam
Rasam
2 sudu serbuk rempah rasam
1 gelas air asam jawa
1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1" halia
5 biji cili kering
3 biji tomato masak
2 tangkai daun kari
1 sudu halba campur
sedikit serbuk kunyit
sedikit serbuk perasa
sedikit garam
minyak

Panaskan minyak dan tumis halba, bawang putih, halia, cili kering dan daun kari hingga kekuningan.

Dalam periuk yang lain, masukkan air asam jawa, bawang besar hiris, tomato yang diramas supaya hancur dan serbuk rempah rasam. Biarkan renih sebentar dengan api yang sederhana. Masukkan bahan tumis campuran halba tadi ke dalam periuk air asam jawa. Perlahankan api, rasa garam, masukkan serbuk kunyit dan serbuk perasa. Kacau dan tutup api. Hidang.

No comments:

Post a Comment