Saturday, 5 January 2019

Bihun Goreng Lada Hitam
Bihun Goreng Lada Hitam
2 keping bihun
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
100g daging
10 ekor udang
2 ekor sotong
8 biji fishball
1 keping fishcake
sedikit sawi atau kobis
3" lobak merah
1/2 kiub ikan bilis
2 sk serbuk lada hitam
sedikit air
sedikit garam
minyak

Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih. Masukkan daging, kacau sekejap dan masukkan pula fishball, fishcake, kiub ikan bilis dan sedikit air.

Bila daging dah masak, masukkan sawi, lobak merah, garam dan bihun yang telah direndam. Gaul selama 10-15 minit. Jika kering, masuk sedikit air lagi. Bila bihun dah masak, masuk serbuk lada hitam, gaul rata dan hidang.

No comments:

Post a Comment