Sunday, 20 January 2019

Tom Yam Ayam (2)
Tom Yam Ayam (2)

5 keping isi ayam - potong kecil-kecil
1/2 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1" halia - hiris
1" lengkuas -hiris dan ketuk
2 batang serai - titik
5 helai daun limau purut
1 biji tomato - potong empat
2" lobak merah - hiris
3 keping cendawan tiram
3 sb pes tom yam 
1-2 sk pes cili Thai
1-2 sb sos ikan
3 cawan air
garam

Rebus bawang-bawang, halia, lengkuas, serai dan daun limau purut dengan air hingga mendidih. Masuk ayam, pes tom yam dan pes cili.

Bila ayam hampir masak, masukkan pula lobak merah, tomato diikuti dengan cendawan tiram yang telah disiat-siat, garam dan sos ikan. Kacau rata, kemudian angkat dan hidang. Tabur sedikit daun ketumbar jika suka.

No comments:

Post a Comment