Sunday, 2 June 2019

Ayam Kari Merah Thai
Ayam Kari Merah Thai
300g isi ayam
4 sk pes kari merah Thai
1 biji besar - cincang
2 ulas bawang putih - cincang
1" halia - cincang
2 batang serai
5 batang kacang buncis - potong menyerong
1 cawan santan
5 helai daun limau purut - hiris
6 helai daun selasih
1/2 sk stok pekat ayam
sedikit air
sedikit garam
minyak

Panaskan minyak dan tumis bawang-bawang, halia dan serai hingga wangi. Masuk pes kari merah dan kacau. Kemudian masukkan ayam dan gaul. Kalau kering tambah sedikit air. Bila ayam empuk, masuk daun limau purut, stok pekat ayam dan santan. Kecilkan api. Akhir sekali, masukkan daun selasih dan garam. Gaul rata dan hidang.

No comments:

Post a Comment