Friday, 28 June 2019

Chinese Style Chicken Curry
Chinese Style Chicken Curry
7 ketul ayam
1 biji kentang - potong enam
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2" halia
1/2" lengkuas
1 batang serai
1 biji cili merah
8 biji cili kering - rendam dalam air panas
1" kunyit
2 cawan air
1 cawan santan
1 sb stok pekat ayam
1 tangkai daun kari
1 sk garam
1/2 sk gula
minyak

Kisar bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas, serai, cili merah, cili kering dan kunyit hingga halus.

Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga wangi. Masukkan ayam dan gaul. Jika kering, masukkan air dan biar hingga ayam masak. Kemudian masukkan pula stok pekat ayam, daun kari, garam, gula dan kentang. Bila ayam dah masak, masukkan santan. Kacau supaya santan tak pecah. Bila bahan-bahan dah sebati, bolehlah angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment