Ikan Tenggiri Masak Cuka
Ikan Tenggiri Masak Cuka
2 keping ikan tenggiri
1 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1" halia - hiris
1 biji cili merah - hiris
2 batang serai - titik
1/2 cawan air
2 sb sos ikan
2 sb cuka beras
1/2 sk serbuk kunyit
1 tangkai daun ketumbar - hiris
sedikit serbuk lada sulah
sedikit garam
minyak
1 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1" halia - hiris
1 biji cili merah - hiris
2 batang serai - titik
1/2 cawan air
2 sb sos ikan
2 sb cuka beras
1/2 sk serbuk kunyit
1 tangkai daun ketumbar - hiris
sedikit serbuk lada sulah
sedikit garam
minyak
Perap ikan dengan garam dan serbuk lada sulah. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga kuning. Angkat dan ketepikan.
Dengan baki minyak tadi, tumis bawang-bawang, halia dan serai hingga wangi. Masukkan air, serbuk kunyit, sos ikan, cuka beras dan garam. Kacau. Bila kuah dah sebati, masukkan ikan dan cili merah. Gaul rata dan hidang. Tabur daun ketumbar.
Dengan baki minyak tadi, tumis bawang-bawang, halia dan serai hingga wangi. Masukkan air, serbuk kunyit, sos ikan, cuka beras dan garam. Kacau. Bila kuah dah sebati, masukkan ikan dan cili merah. Gaul rata dan hidang. Tabur daun ketumbar.
No comments:
Post a Comment