Monday, 10 June 2019

Daging Teriyaki
Daging Teriyaki
300g daging
1/2 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1" halia - hiris
1/4 biji lada benggala hijau - hiris
1/4 biji lada benggala merah - hiris
sedikit garam
minyak untuk menumis

Sos:
2 sb sos tiram
1/2 sk kicap soya pekat
11/2 sb cuka beras
1 sk madu
4 sb air
1 sb gula perang

Perap daging dengan 2 sb soya sos cair dan 2 sb cuka beras. Ketepikan.

Bancuh sos dan ketepikan juga.

Panaskan kuali tanpa minyak dan goreng daging  hingga air kering. Bila air kering, masukkan minyak diikuti dengan bahan-bahan hiris. Tumis hingga wangi.

Kemudian masukkan pula sos, lada benggala merah dan hijau dan juga garam. Gaul rata dan hidang.

No comments:

Post a Comment