Daging Teriyaki
Daging Teriyaki
300g daging
1/2 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1" halia - hiris
1/4 biji lada benggala hijau - hiris
1/4 biji lada benggala merah - hiris
sedikit garam
minyak untuk menumis
Sos:
2 sb sos tiram
1/2 sk kicap soya pekat
11/2 sb cuka beras
1 sk madu
4 sb air
1 sb gula perang
1/2 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1" halia - hiris
1/4 biji lada benggala hijau - hiris
1/4 biji lada benggala merah - hiris
sedikit garam
minyak untuk menumis
Sos:
2 sb sos tiram
1/2 sk kicap soya pekat
11/2 sb cuka beras
1 sk madu
4 sb air
1 sb gula perang
Perap daging dengan 2 sb soya sos cair dan 2 sb cuka beras. Ketepikan.
Bancuh sos dan ketepikan juga.
Panaskan kuali tanpa minyak dan goreng daging hingga air kering. Bila air kering, masukkan minyak diikuti dengan bahan-bahan hiris. Tumis hingga wangi.
Kemudian masukkan pula sos, lada benggala merah dan hijau dan juga garam. Gaul rata dan hidang.
Bancuh sos dan ketepikan juga.
Panaskan kuali tanpa minyak dan goreng daging hingga air kering. Bila air kering, masukkan minyak diikuti dengan bahan-bahan hiris. Tumis hingga wangi.
Kemudian masukkan pula sos, lada benggala merah dan hijau dan juga garam. Gaul rata dan hidang.
No comments:
Post a Comment